Bij mensen boven de 50 jaar kan een scheur ook volledig silentieus, dus zonder duidelijk uitlokkende factor ontstaan. Dit pleit voor de aanwezigheid van een meniscus die al langer tekens van slijtage vertoont.
Als voornaamste klacht vermelden de mensen pijn, hetzij aan de binnenkant hetzij aan de buitenkant van de knie, afhankelijk of de binnenste dan wel de buitenste meniscus beschadigd is. Men heeft ook moeite met hurken, met het slapen met de knieën tegen elkaar in zijlig. Soms heeft men het gevoel dat er iets verspringt in de knie of in het meest extreme geval kan de knie blokkeren.
Klinisch weerhoudt de arts een kleine hoeveelheid vocht in de knie, drukpijn boven de meniscus en pijn bij het diep doorplooien van de knie, zeker wanneer men bij het plooien ook nog een draaibeweging uitvoert.
Om met zekerheid een kapotte meniscus in het licht te stellen wordt meestal een NMR of magnetische scan uitgevoerd. Deze kan aantonen dat er naast een eventuele meniscusscheur ook nog andere bijkomende letsels zijn zoals bv kraakbeenletsels wat de prognose van eventuele ingrepen in belangrijke mate kan beïnvloeden.