Nabloeding en verlengde wondlekkage
Ijsapplicatie, soms een punctie van de knie om wat bloed te evacueren kunnen nodig zijn. Zeer steriele wondverzorging is absoluut noodzakelijk igv verlengde wonddrainage.
Infectie van de wonde of van de prothese (Oppervlakkige versus Diepe infectie)
Om de kans op een infectie zo klein mogelijk te houden wordt er zeer steriel gewerkt in daarvoor speciaal uitgeruste operatiezalen. Men krijgt ook preventief antibiotica toegediend.
Ondanks alle preventieve maatregelen kan zich toch een infectie voordoen dwz zeggen dat een bacterie zich genesteld heeft in de wonde of op de prothese. In dat geval starten we met antibiotica maar in het slechtste geval kan het leiden tot een heroperatie met verwisselen van bepaalde gedeelten van de prothese of zelfs van de volledige prothese.
Ook laattijdige infecties, verschillende jaren na de ingreep kunnen zich voordoen. In dat geval is de prothese secundair besmet door een bacterie die op een of andere manier in de bloedbaan is terecht gekomen ( Bv tandabces, slecht verzorgde wonde ergens op het lichaam, blaasinfectie,…..).
Verstijving van de knie
In bepaalde gevallen slaagt men er ondanks intensieve kine niet in om de knie voldoende te plooien of volledig te strekken.
In dat geval kan het nodig zijn om de knie onder narcose los te maken, onmiddellijk nadien gevolgd door intensieve kine.
Loskomen van de knieprothese
In bepaalde gevallen kunnen een of meerdere componenten van een prothese op middellange of lange termijn loskomen van het bot. Na het uitsluiten van een infectie als mogelijke oorzaak wordt een revisie van de prothese met daartoe speciaal ontworpen materiaal uitgevoerd.
Normale verschijnselen
Voosheid rondom het litteken. Deze zone zal in de maanden na de ingreep kleiner worden maar verdwijnt vaak niet volledig.
Een klikkend geluid in de knie kan veroorzaakt worden door het tikken van de mechanische onderdelen van de prothese tegen elkaar.